Anyucika

Kedves Olvasók! Ez a blog nem építő jellegű... csak egy édesanya történetei imádott gyerekeiről! Szeretettel Nektek!

Híreink - 2011.10.18.

2011.10.18. 23:04

szerző: Bonci

Sziasztok!

Múlt héten jó hírt közöltem volna, ha ráérek írni:)! Így most írom meg: Levike végre kapott aranyérmet az oviban! Kettőt is!!! Az egyiket azért mert aludt, a másikat azért mert nagyon szépen és sokáig játszott társas játékot, és Ő nyert:D! 

Ha tehetném, itthon is osztogatnám Neki az aranyérmeket! Kaphatna a porszívózásért:)! Ugyanis Encinek orrszi-porszizni kellett és elöl maradt a porszívó, Levi meg, ahogy hazaértünk az oviból, kérte, hogy porszívózhasson, de IGAZIBÓL:D! Hogyne engedtem volna:)! A nappalit meg is csinálta:)! 

De azért is érdemelne egyet, mert olyan szépen öltözik egyedül! Minden este fürdés után egyedül meg y a szobájába, és nem enged be addig, míg nem kiabál, hogy "kész vadok!!!!" :D

Enikő mostanában leginkább fekete pontot kaphatna... egyre több rosszaságot tud csinálni, mert egyre több mindent elér. Egyik nap kopogást hallottam a gyerekszobából! Nem értettem, mi lehet, mert Encit a kiságyban hagytam! Ott is volt! Az ágy végén lévő zsákból dobált ki mindent, amit elért!

Azért puszit is érdemel! Ha másért nem, hát ezért az édes négyfogas nevetésért:)! Ennyire élvezi a hintát!

Egyik este kozmetikusnál voltam, a gyerekek Apucikával voltak otthon. Mire mentem haza? Levi cukrot evett...
- Mit eszel?
"-Gumicukojt. .... APA IS ESZIK!!!" - kapcsolt a kis árulkodós!
- Adtál Neki is?
"-Igen, meet én úgy játom, hogy nagyon szejeti!" :D

Vacsi közben szokása, hogy felpattan és kiszalad vécére... ez általában akkor van, ha már nem akar többet enni, de nem engedjük, hogy elmenjen az asztaltól, míg nem végzett mindenki:). Kis idő múlva visszaballagott:
"-Anya! Mostmáj jegyéj büszke, meet jehúztam a vécét!" - JÓ! :D

Fürdés közben Apucika faggatta az oviról, de csak óvatosan.
- Kivel szeretsz játszani?
"-A Csabi a bajátom."
- Hogy néz ki a Csabi?
"-Ilyen szemüge van és mikoj ajszik jeteszi a szmügevét az asztajja." (szemüvege van, és mikor alszik, leteszi az asztalra)
"-De a Dojiéknak nem vadok a bajáttya."
- Miért nem?
"-Meet nem szejetem őket."
Ehhez képest állandóan arról beszél, hogy a Dóriékkal játszott orvosost, meg a Dóriék fésülgették őt, meg büntiben volt, mert a Dórinak megvizsgálta a szemét... Hogyan??? Hát "kiszúrta". - legalábbis így magyarázta Apának!

Egyébként ez a "nem vagyok a barátod" szöveg rendesen mehet az oviban, mert itthon is mondta már nekünk, ha valamiért megszidtuk, vagy rászóltunk:)! A versek mellett ezt is megtanulta:)! 

A kozmetikus utáni este mese olvasás közben egyszer csak megszólalt:
"-Vajami büdös ijjatot éjzek..."
- Hol??? - elkezdett szimatolni először a levegőben, végül engem...
"-Méjt büdös az ajcod???" - háát, a gyerekek őszinték:)! Majd szólok a kozmetikusomnak, hogy másik krémet használjon:)! 

Szombaton ünnepeltük Dédi mama és Dédi papa 60. házassági évfordulóját. Ez alkalomból sütöttem egy tortát, amit reggel fejeztem be és a nappaliban fotóztam. Levikém még pizsiben volt, ott somfordált körülöttem.
"-Nadon szép csokis tojta!"
- Melyik része tetszik a legjobban?
"-A csokiiiii!!! Meet én imádom a csokifagyit:D!"- mondta széles mosollyal:)! 

Később sietve öltöztettem, mondtam, hogy mindjárt itt lesznek a Dédiék.
"-Nekik van aaatójuk? Vagy bicajjaj jönnek?" :D:D:D 120 km.... nem hiszem, hogy bicajjal jönnek:)!

Dédiéknek boldogan mutogatta kis szobájukat... és a traktorjait:)!

Dédiék boldogan fényképezkedtek a kis unokákkal:)!

Levikének furcsa volt, hogy Dédimama haját fodrász készítette:)! Meg is jegyezte:
"-Te Dédi! Szejintem máj nagy a hajad. Je kéne vágni." :D:D:D

Dédiék nagyon örültek, hogy itthon láthatják a gyerekeket. Furcsa volt Nekik, hogy Enikő egyedül feláll az asztalnál:). Dédipapa minden mozdulatára ügyelt és segített ahol tudott:)!

Később átmentünk Erzsi mamáékhoz, ahol már Hajniék és Gabcsáék is ott voltak. Hajni Encussal játszott.

Levike névnapi köszöntőt mondott Dédimamának:).

A tortából mindenki igyekezett marcipánt adni Levinek! 

Ebéd után két gyereket találtunk az asztal alatt:)!

Enikő végül Apucika biztonságos karjaiban kötött ki:D!

Aztán Anyucikánál kapott puszikat:)!

Levikém ébredés után szürcsölgetett egy kis (kölyök)pezsgőt :D, aztán az ölemben ébredezett.

Később megmutatta, mennyi verset tud, és szavalt nekünk:)! 

A vasárnapunk szürettel telt, amiről a következő levélben mesélek Nektek! Addig is szép napokat! Puszi.


 

2 komment

Híreink - 2011.10.10.

2011.10.09. 23:46

szerző: Bonci

Sziasztok!

Enikő életében először úgy megnevettetett, hogy alig bírtam magammal. Szombaton délelőtt Apucika skype-on beszélt a tesójával, Enci az ölében ült... egyszer csak gondolt egyet és elkezdett kukuccs-osat játszani Tiborral. Két kis kezével eltakarta az arcát, és amikor szólogattuk, hogy "hol az Enikő? Hol a baba?" kikukkantott a kezei mögül és nevetett. Ezt egyébként nagyon sokat játsszuk Vele. Igen ám, de egyszer kicsit tovább hagytuk a kezei mögött bujkálni, mire keresni kezdtük. Akkor meg hiába szólogattuk, nem bújt elő. Mi csak hívtuk és hívtuk, Ő meg szép lassan egyre előrébb hajolt Apucika kezében, míg végül a feje az asztalhoz ért. Bizony: ELALUDT KUKUCCSOZÁS KÖZBEN!!!!!:D:D:D
Apucika meg is jegyezte: Enci lett a bújócska nyertese:D:D:D!

Egyik este együtt fürödtek Levivel. Kivételesen nem Enikő utánozta Levit, hanem Levi ment le babába! Gügyögött, rágcsált, forgolódott a vízben! Annyira édesek voltak!

Levitől is van pár idézetem... hozza a formáját:)! 

Egyik délután a játszón szórta a kavicsot. Egy kisfiú mondta az anyukájának, hogy Ő dobta a fejemre: és Levire mutatott. Itthon elővettem Levit és mondtam Neki, hogy ég a fejem a viselkedése miatt. Erre Ő olyan komolyan nézett rám, azt hittem bocsánatot fog kérni. Helyette:
"-Nem játom sehoj se, hogy jenne a fejeden jáng..." (nem látom sehol se, hogy lenne a fejeden láng)

Mostanában a rosszalkodását és a "csúnya" beszédét azzal nyugtázzuk, hogy ezt bizony a Télapó hallja és így nem lesz ajándék... néha azt is eljátsszuk, hogy beszélgetünk a Télapóval:)! Levi nagyon okos. Amikor éppen jó, felhívja magára a Télapó figyelmét:
- kézmosás közben kiabált: "Hajjasz Téjapó??? Mosom a kezem!" :D
-öltözés közben énekelt: "Hujja pelyhes fehéj hó..." - ezt a dalt egyébként azért tanulta meg, hogy a Télapó hozzon Neki óriás trakit... háromszor énekeltem el, negyedikre Ő is énekelte velem! Azt hiszem lehet Őt motiválni!!!

A motiválásról jut eszembe: pénteken takarítottam, és nem végeztem az ablakpucolással, mire Leviért kellett menni. Az oviból hazafelé mondtam Neki, hogy otthon elő van készítve a létra, mert dolgom van. A létrát imádja, így rögtön faggatott, hogy mit csinálok, és, hogy segíthet-e? Mondtam, hogy persze, majd Ő spricceli le az ablakot a kék permettel:). Teljesen bezsongott, alig várta, hogy hazaérjünk. Szaladgált össze-vissza. Sajnos esett az eső, és tócsázni is akart, de nem engedtem, mert kis cipőben volt. Az egyik nagy tócsának nem bírt ellen állni és két lábbal a közepébe ugrott. Mondtam Neki, hogy ugrott a pucolás... teljesen kiakadt! Hisztizett és kiabált:
"-DE ÉN AKAJOK ABJAKOT PUCOJNI! AKKOJ IS SEGÍTEK NEKED!!!" :D:D:D Ez egy kívül álló szemével elég érdekes lehetett:)! 
Itthon egyébként tényleg segített, spriccelt, pucolt és persze sokat létrázott:D! Természetesen Encit sem tudtuk távol tartani, állandóan láb alatt volt. Illetve létra alatt:)!!!

Levi még múlt vasárnap, amikor Tárkányról jöttünk hazafelé, közölte, hogy azt a szobrot szeretné megnézni, és a kivilágított Szabadság szoborra mutatott, fent a Gellért-hegyen. Így vasárnap délután kirándultunk a Citadellához. Szép időnk volt, csak jó hideg. Viszont gyönyörű képeket készítettünk! 

Enikőnek nagy sikere volt, egy olasz turista megkérdezte, hogy lefotózhatja-e? 

Levi és Apucika megbeszélték a további útvonalat.

Levi folyton mutogat:)!

Visszaintegettünk Levinek! 

Pusziztunk is:D!

Valamit jól csináljunk, ugyanis Levinek ennyi fogalma van a fegyverekről:
"-Apa, mik ezek?"
- Ezek az ágyúk.
"-Ők csináják az ágyat???"

Kicsit ráültünk és játszottunk rajta. Levi még itt is azt hitte, hogy ez egy jármű.
"- Ejinduj az ágyú?"
- Neeeem! :)
"- Meet nincsen nájunk szuszkúcs?" (slusszkulcs)
(Nem világosítottuk fel, ráérünk még:)!)

Nézelődtünk is, megbeszéltük, hogy hol lakunk mi és persze Erzsi mamáék.

"-Hoj vannak a mamáék?"

Család:). Háttérben a gyönyörű Budapest!

Anya a gyerkőcökkel... már nem emlékszem, min nevettünk!

Pápá:)!

Ma délután itt volt nálunk Hajni. Levivel átsétált Gabi papához, aki szekrényeket készít nekik. Hazafelé Levi faggatta:
"-Minek nektek szekrény?"
-Hát, hogy tudjuk hova tenni a dolgainkat, például a Te kis fürdető kádadat. Ha lesz gyerekünk, Őt is abban fogjuk fürdetni.
"-Jessz gyejeketek? És hogy fogjátok hívni? Taján EKE? Vagy KOMBÁJN? Vagy TAKTOJ? Vagy KASZA??? ... Eke hoj vagy??? Eke gyeje ide!!!... Ez nem jó! ... Kasza hoj vagy?..." 
Hajninak a könnye potyogott, mikor elmesélte a párbeszédet:)! Sajnos nem jegyzeteltem, de a lényeget leírtam:)! 

Szép napot Nektek! Puszi!

4 komment

Híreink - 2011.10.04.

2011.10.04. 22:21

szerző: Bonci

Sziasztok!

Megint itt:)! A levelemet egy jó hírrel kezdem: Enikő ma a kanapétól átkapaszkodott a dohányzó asztalhoz:D! Gyorsan kézbe is vettem a kis gépemet és kattintgattam. Aztán eszembe jutott az is, hogy anno Levikémnek is megörökítettem az asztalnál ácsorgását, úgyhogy Apucikával összedobtunk egy összehasonlító képet:)! 

Nekem nagyon tetszenek rajta! Levike a képen 10 hónapos, Enikő pedig 11 múlt. Itt is látszik, hogy Levi gyorsabban fejlődött, mint Encus, ő előbb állt stabilan a lábán. Erről jut eszembe, Encus már kezd mászogatni! Nem hiába közlekedünk előtte négykézláb Levivel:)! Igaz, még csak 2-3 bizonytalan mászó mozdulatot tesz, de már egyre gyakrabban!
Enikő emlékkönyvébe címzem, hogy 11 hónapos és egy hetes volt, amikor utoljára anyatejet kapott. Azóta csak teát kap éjjel. Furcsa, mert én akartam, hogy egy évesen már ne szopizzon, mégis hiány érzetem van:). Túl gyorsan telt el ez az egy év! Emlékszem, Levinél is ezen töprengtem folyton, hogy kiélveztem én eléggé, hogy kisbabám van? Most ugyan ezek a gondolatok motoszkálnak bennem, kiegészülve azzal, hogy már nem lesz harmadik baba, akin bepótolhatom, ami kimaradt:(. Minden esetre én igyekeztem, és továbbra is igyekszem, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből az időszakból:)! 

Visszakanyarodva Levire, tegnap volt az első ovis család látogatásunk:)! Mindkét Óvónéni eljött, és végre kicsit beszélgethettünk csak Leviről. Azóta feldobott vagyok, mert sok jó hírt is hallottunk:)! Amellett, hogy újra elmondták, hogy Levi ezerrel pörög, sosem áll meg, gyakran türelmetlen és a játékokkal nem játszik órákig, csak percekig, amellett okos is:)! Ő talán az egyetlen gyerkőc, aki az összes Óvónéni nevét megjegyezte (Ő már a kezdetektől), tudja a Dadusokat is (a másik csoportét is!), sőt, Gabi nénit, az Óvoda titkárt is ismeri:D (Ő a barátság köves néni:D)! A gyerekek nevét is nagyjából már tudja, és gyorsan tanul verset, játékot, mondókát. Mindenre azonnal van válasza, és szépen érthetően beszél. Tisztán fogalmaz és jó nagy a szókincse:) (kitől örökölte???)! Megjegyez mindent, sok apró részletre emlékszik.
Mesélte Zsuzsa néni, hogy egyik nap észrevette, hogy egy kisfiút tanít öltözni: magyarázta Neki, hogy a pulcsi alját ki kell húzni, a másik kezével alábújni és keresgélni az ujját és beledugni a kezét, utána kezet cserélni és a másikat is megkeresni. Azt mondta Zsuzsa néni, hogy nagyon aranyos volt és szakszerűen tanította! Ahogy mesélt Zsuzsa néni, szinte hallottam az én szavaimat Levi szájából:), ahogy tanultuk felvenni a pólót:D!
Mindent összevetve nagyon jó értékelést kaptunk. Én legalábbis annak éltem meg! :D

És, most vissza a hétvégéhez:)! Tárkányon voltunk. Levi Dédiékhez is a traktorral jött, az új kis traktoros-munkás-szerelő ruhájában. Szerelt is benne lelkesen:

Később büszkén feszített a kis traktorja mellett! Megzabálom:)!

Erzsi mamával nekiláttak a dióverésnek is, amiből jócskán kivette a részét! 
"-Én kójintom a fát!!!" (kólintom = ütögetem)

Természetesen eszegette is:)!

Dédipapának segített a héjától megtisztítani a diót.

Délután kimentünk a falunapra. Levike nagyon sokáig aludt, így a programokról lekéstünk, de a barátaink még ott voltak. Petivel alágyújtottak a bográcsnak:)! Levi nagyon élvezte, hogy közel mehet és nézheti:)!

Enikő is kint volt velünk, Rá Zita vigyázott, Timcsi pedig szórakoztatta:)! 

Leviből itt is kibújt a kis "paraszt", folyamatosan a kombájnokat leste:D! 
"-Hoj a kombájn???"

Másnap ismét ellátogattunk Dédiékhez, ahol Enikőre Dédipapa vigyázott, és tapsiztak együtt:D! 

Levikém nem felejtette el az előző napi dió szüretet, és újra elkezdett törni:

És a törőn csücsülve eszegetett:D (a földről!!! ÁÁÁÁÁ)

Később Erzsi mama megtalálta a régi karikás ostort. Levi nagy örömére használni is tudta:)!
"-A Mama dujjogtat!!!!!!!"

Természetesen Levi is kipróbálta. Ha hiszitek, ha nem, egyet-egyet Neki is sikerült csattintania!!! Nem olyan igazi nagyot, de határozottan hangot csikart ki az ostorból!

Tegnap óta ismét itthon vagyunk, Levike oviba jár (nagy örömmel), Encussal meg teszünk-veszünk. Pontosabban ma lazítottunk, mert Anya kidőlt, elkaptam a gyerekek betegségét - megint:(. Enikővel együtt aludtunk délelőtt:)! A karomban aludt el, és Vele együtt dőltem le a kanapéra:)! Annyira jó volt! Mondjuk sokat nem aludtam, mert kényelmetlen volt, hogy nem mozoghatok, de olyan jó volt ahogy ott szuszogott a hasamon:)! Amikor felébredt, felemelte a kis fejét csatakosra izzadt tincsivel, rám nézett és szélesen elvigyorodott. Aztán még vagy fél órán át mellém és rám ülve játszott a hajammal, a szememmel (szereti vizsgálni:), kinyomkodni:D), a pólómmal. Annyira jó volt!!! 

Egyre többször fordul elő, hogy bemegyek a nappaliba, Ő meg a kanapénál ácsorogva nézelődik. Vagy az asztalnál áll. Vagy a tévé szekrénynél.... Mindegy, csak ácsoroghasson:)! Ő is elkezdte az asztalt rágcsálni, ahogy Levike is anno... Leviről ezek a kedvenc képeim, úgyhogy gyorsan Encusról is csináltam párat.

Ha így folytatja, lehet, hogy utoléri Levit és Ő is 13 hónaposan indul el??? Kíváncsian várjuk! Levi is várja már, folyton kiabál Nekem, hogy Enikő áll! Enikő kapaszkodik! Enikő csúszik!... mindent közvetít és mindennek örül:)! Olyan drága kis Nagytesó!

Szép napokat Nektek, puszi!

1 komment

Híreink - 2011.10.04. - OMÉK

2011.10.04. 19:36

szerző: Bonci

Sziasztok!

Ma (elvileg) két levelet is fogok írni Nektek. Ez, az első, a pénteki napunkat meséli el, amikor is az OMÉK-on voltunk. Ez az: Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás-t takarja. Természetesen mi javarészt a gépek miatt mentünk, ennek megfelelően a levél alcíme ez is lehetne:
"-Gyeje! Nézzünk meg még más taktojt is!"

Levikénk egész nap elemében volt, szaladgált és mindent kipróbált. Megkérte a traktorok tulajdonosait, hogy nyissák ki a trakikat, mert be szeretne ülni, gyűjtögette a prospektusokat és mindent, de mindent megvizsgált, kipróbált. 

A napunk képekben:

10-15 perces ott tartózkodás után ennyit láttunk Leviből és Tiborból:

Volt állat kiállítás is, ezen elég gyorsan végig mentünk:
"-Gyeje Papa, nézzünk Takikat!"

Az állatoknál Enikő nagy sikert aratott, odajöttek bekukkantani a babakocsiba:)! Nem ilyedt meg tőlük:)!

"Éppen nézzük a nyuszikákat milyen ajanyosak!"

A Rendsodró:

"Jópofa taktoj, VEGYÜK MEG!!!" :D:D:D

Encusunk is elvolt egész nap, hol a kocsiban, hol kézben nézelődött.

A retró cuccokat is felismerte Levi, kérdezte is a bácsitól:
"-Ez az eke hányba kejüj?" (kerül)

Egy kombájnnak a tetejére is fel lehetett mászni!

Apucika is beült egy-egy traktorba.

Az egyik kiállítónál Levi odament a tulajhoz:
"-Kaphatok olyan taktojos újságot???"
Egy hátrébb álló bácsi meg jegyezte:
- Nnna, ebből a gyerekből már lesz valami! 
:D:D:D
Végül újság is lett:)!

Dél után már nagyon nagy volt a hőség. Levi ennek ellenére nem lankadt, mindenhova beült! SŐT! Az ajtót is magukra csukta!:
"-Csukjuk be eszt az ajtót!"
- Megsülünk itt a melegben! - próbálkozott Tibor:)!
"-Nem süjünk!!!" - és puff, az ajtó már csapódott is:D:D:D!

Meg nem állt! 
"-ODA, abba a kombájnba is be szejetnék szájjni!" (be szeretnék szállni)

Egy boldog kisfiú így szalad Anyucikához egy ölelésre:):):):)!

És fut is tovább:
"-KASZÁS TAKTOOOOOJ!"

- Ez a gyerek, amit meglát, oda megy! Semmit nem tudok rendesen megnézni...." - mérgelődött viccesen Tibor, de azért egész nap hűségesen követte a kis diktátort:D!

Egy-két alkalommal tartott szünetet a rohangálásban! :D

A pavilonok között is kiszúrta az Őt érdeklő dolgokat:
"-Tiboj ÁJJJJJ! Nézd, milyen ajanyos kis eke!"

Mangalica. Mint a levél elején írtam, MINDENT megvizsgált!

Tükörben:

Lovon:

Az egyik pavilonban volt egy édibédi kisfiú! Osztogatta a névjegyeket, a tollakat! Amikor a fényképező gépet meglátta, pózolt, kacsintgatott, mint a nagyok! Nem bírtam Neki ellenállni!

Levi egy Bobcat-re is felmászott.

Szerelt...

Tekert...

Otthon pedig kipakolt (És a mai napig olvasgatja az ott kapott katalógusokat!):

Játszott a kis trakijával:

És természetesen este gond nélkül elaltattuk!

Az egyik kiállító megjegyezte, hogy az Ő fia is pont ennyire imádja a gépeket. Azt mondta, hogy Ő azt szokta Rá mondani, hogy vashiányos gyerek:)! Azt hiszem, Levi is vashiányos:D! 

Puszi!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása